donderdag 30 mei 2013

Tutorial portemonnee ‘Confessions of a fabricaholic’

Ik vond dit patroon via de site van Eloleo 
Op deze site vind je meer dan 100 gratis naaipatronen, vaak via links naar weer andere creatieve sites.
De portemonnee die ik maakte werd ontworpen door Liz, een fabric-aholic. Omdat haar site in het Engels is, probeer ik hier mijn werkwijze weer te geven en bovendien heb ik de maten omgezet van yards en inches in centimeters. Voor de werkwijze-foto’s kan je steeds terecht op haar site   

Onderdelen:
v  band met drukknopsluiting
v  6 creditkaartvakjes
v  vakje met rits
v  2 grote binnenvakken
v  optioneel: buitenvak met rits   (de beschrijving hiervan vind je enkel bij Liz zelf, ik vond het te moeilijk :) )

Benodigdheden:
v  stof (best wat zwaarder) in 2 à 3 verschillende kleuren, ongeveer 50cm in totaal
v  25cm strijkvlies
v  sterke drukknop + eventueel materiaal en uitleg voor het aanbrengen ervan
v  rits van 15cm
v  (2e rits als je ook een buitenvak wil maken)
v  ritsvoet
v  machinenaald nr 16

Stukken stof te knippen:
v  2x           21cm op 22cm
v  6x           21cm op 11cm
v  1x           21cm op 10cm
v  1x           21cm op 9cm
v  1x           21cm op 8cm
v  2x           6cm op 12cm (voor de sluitband)
v  1x           21cm op 19cm (als je een buitenvak wil maken)


Rits inzetten:

Stap 1.         Neem een lap van 21x11cm (dit zal de binnenkant van je ritsvak worden). Teken op de averechtse kant een lijn op 2,5cm van de bovenkant, trek een 2e lijn op 1cm van de eerste lijn. Verbind aan de zijkant beide lijnen met elkaar zodat je binnenin een rechthoek hebt van +/- 14cm. Dit wordt de rechthoek waarin je je rits zal vastmaken.

Stap 2.         Leg een volgende lap van 21x11cm (dit wordt de buitenkant van je ritsvak) op het vorige stuk, rechtse kanten tegen elkaar. (Eventueel kan je deze lap versterken met strijkvlies. Let op, het naaien kan dan aan het einde wel erg zwaar worden!)
Naai op de lijn die je juist tekende de stukken aan elkaar vast. Gebruik een kleine steeklengte voor de stevigheid. Zorg ervoor dat je hoekjes netjes en recht afgewerkt zijn.

Stap 3.         Knip nu de rechthoek, mooi in het midden, over de ganse lengte door, tot op +/- 1cm van elk einde. Knip dan schuin naar elke hoek (zo kort mogelijk in de hoek), zodat je op het einde een driehoekje krijgt. Werk heel nauwkeurig.

Stap 4.         Nu volgt een moeilijk stukje :) . Draai nu het geheel, door het gat dat je net knipte, naar de rechtse kant. Strijk de naden plat en trek de driehoekje goed opzij om het ritsgat mooi recht te maken.

Stap 5.         Indien je een rits kocht met open achtereinde, naai dit dan dicht, dat werkt makkelijker. Meet dan je rits, ze moet iets langer zijn dan je ritsopening. Speld de rits vast in de ritsopening en naai ze vervolgens vast met een ritsvoet. Naai kort bij de rand van de stof. 
Als je ook een buitenritsvak wil, doe je dit best op dit moment. Maar hiervoor zal je de site moeten raadplegen, omdat ik er zelf geen inzette :)

Afwerken ritsvak:

Stap 6.         Neem vervolgens nog 2 lappen van 21x11cm en leg ze met de averechts kanten tegen elkaar. Dit wordt de binnenkant van je ritsvak en de binnenkant van binnenvak.
Speld deze lappen (averechtse kanten tegen elkaar) aan het ritsvak, zodat de rits tegen de 2 nieuwe stukken zit.

Stap 7.         Naai enkel de bovenkant vast met een naadwaarde van 1cm.

Stap 8.         Draai om zodat de naad verborgen blijft, de nieuwe stukken achter het ritsvak. Strijk de naad goed plat. Naai nu nogmaals over de naad die je net platstreek, dicht bij de rand. Naai daarna ook de andere 3 kanten dicht, met naadwaarde 0,6cm.
Je ritsvak is nu klaar!

Creditkaartvakjes:

Stap 9.         Neem de volgende 2 lappen van 21x11cm en speld ze met de rechtse kanten tegen elkaar. Naai ze bovenaan aan elkaar met een naadwaarde van 1cm. (Ook deze lap kan je versterken met strijkvlies)
Draai om zodat de naad verborgen blijft en strijk de naad plat. Naai de gevouwen bovenkant nog eens vast met naadwaarde 0,3cm. Dit is je onderste kaartvakje.

Stap 10.      Neem de lap van 21x10cm en strijk aan de bovenkant 1cm om. Naai dit vast met naadwaarde 0,3cm.
Doe dit hetzelfde voor de lappen van 21x9cm en 21x8cm.

Stap 11.      Speld de 2 grootste kaartvakken aan elkaar. Zorg ervoor dat de bovenkanten mooi evenwijdig zijn (dit is belangrijker dan dat de onderkanten gelijk zijn).
Trek een lijn op 6cm van de bovenkant en naai beide vakken op deze lijn aan elkaar (je kan best even met een creditkaart passen of de afstand goed is).

Stap 12.      Doe hetzelfde met het volgende vak, maar trek de lijn nu op +/- 7cm

Stap 13.      Speld nu ook het kleinste vak vast en naai dan de 3 onafgewerkte kanten vast met een naadwaarde van 0,6cm.

Stap 14.      Meet en zet een markeerpunt in het midden (breedte) van de vakken. Naai dan netjes de vakken in het midden nog eens vast.

Je binnendelen zijn nu klaar om in elkaar gezet te worden!

Stap 15.      Neem de lap van 21x22cm die je wil gebruiken als binnenkant van je portemonnee. Versterk de lap eerst met strijkvlies.
Leg je creditkaartvakken en je ritsvak op de rechtse kant van de lap en speld aan elkaar. Naai alles aan elkaar vast met een naadwaarde van 0,6cm.

Sluitband:

Stap 16.      Leg de beide lappen van 6x12cm met de rechtse kanten tegen elkaar en naai ze vast met naadwaarde 0,6cm. Laat een korte zijde open. Zorg er voor dat de hoeken mooi recht en stevig genaaid zijn.

Stap 17.      Knip de hoekjes af, alsook eventueel een stuk van de naad. Draai het geheel dan rechts en duw de hoekjes goed uit (gebruik eventueel een potlood ofzo). Strijk de naden plat en naai ze daarna vast met naadwaarde 0,3cm.

Stap 18.      Zet een markeerstip op 2,5cm van de kant. Zet hier je drukknoop vast (volg hiervoor de instructies op de verpakking).

Stap 19.      Neem de laatste lap van 21x22cm en zet een markeerpunt op ongeveer 3cm van de kant. Gebruik dit punt om je drukknoop op de juiste plaats vast te zetten.

Stap 20.      Speld nu deze lap vast aan de rest van je werk, rechtse kanten tegen elkaar. Zorg ervoor de het creditkaartvak aan de kant van de drukknoop zit. Laat de tegenovergestelde kant (waar het ritsvak zit) open.

Stap 21.      Naai nu deze 3 kanten vast met een naadwaarde van 1cm. Gebruik een kleine steeklengte voor de sterkte. Zorg ervoor dat je hoeken stevig vastzitten (deze zijn erg moeilijk om te draaien).

Knip de hoekjes en het teveel aan naad weg (behalve aan het open gelaten einde).

Stap 22.      Draai nu alles zorgvuldig om. Duw de hoeken zo goed mogelijk uit en strijk al de naden zorgvuldig plat.
Steek je sluitband in de opening die je liet, strijk eventueel de naden om en speld zorgvuldig vast. Pas even of het geheel perfect kan sluiten.

Stap 23.      Langzaam en zorgvuldig naai je helemaal rondom de portemonnee met een kleine naadwaarde. Dit neemt tijd en geduld in beslag en eventueel zal je het handwiel van je naaimachine moeten gebruiken.
Hier haakte ik af. Omdat ik nogal zware stof gebruikte, kon mijn machine deze dikte niet meer aan. Ik naaide dan ook enkel de open kant (aan de kant van de sluitband) vast en naaide niet meer volledig rond. Het resultaat is iets minder afgewerkt, maar daarom niet minder mooi.

KLAAR! Nu enkel nog vullen :)

binnenkant

het ritsvak

het creditcardvak

buitenkant met sluiting

knoopsluiting

de afgewerkte portemonnee


Geen opmerkingen:

Een reactie posten