maandag 3 juni 2013

GSM-hoesje zoals ik het wil

Een tijdje geleden, toen de naaimicrobe nog maar pas had gebeten, vond ik hier een leuk ideetje voor een gsm-hoesje.
Ik vergrote het patroontje en maakte er in de plaats zonnebrilhoesjes van. Heel leuk om te maken en ik kon er veel mensen een plezier mee doen.
Maar toen had ik natuurlijk nog steeds geen gsm-hoesje. Ik vond het patroontje daarvoor namelijk te simpel (oeps). Ik zag het iets groter en wilde voor mezelf een hoesje met zo een trektouwtje waarmee je je gsm ineens uit het etuitje haalt. Zo'n patroontje vond ik niet direct en dus ging ik maar weer zelf aan de slag. Hieronder zie je het resultaat én de tutorial :)


BENODIGDHEDEN:
ë   stukje velcro van 1x2 cm, harde en zachte kant
ë   volumevoering 30x15cm
ë   2 lapjes stoffen van 30 à 40x15cm (afhankelijk van de grootte van je gsm)
ë   2 extra lapjes buitenstof voor sluiting en haakje
ë   1 sleutelring of musketonhaakje
ë   30 cm elastiek van 20mm


AFMETINGEN

h = 2x hoogte GSM (ruim gemeten) + 4cm
b = breedte GSM (ruim gemeten) + 5cm
lengte elastiek = ½ h + h + 2cm
lapje voor sluiting = 12x6cm
lapje voor ring/haakje = 8x8cm
WERKWIJZE
ë   Stap 1 : Knip uit binnenstof, buitenstof en volumevlies een stuk met de juiste hxb-afmetingen. Strijk de volumevlies op de buitenstof.

ë   Stap 2 : boord de elastiek af met een Z-zigzagsteek zodat hij niet kan gaan rafelen. Meet vervolgens op de binnenstof  het punt af waar je je elastiek gaat vaststikken.
Stik de elastiek over een lengte van 2cm vast aan de binnenstof. Doe dit met rechthoek-met-kruistechniek

 

ë   Stap 3 : Maak het bandje waaraan je de sleutelring gaat bevestigen. Ik leerde dit van Sanne&Riet. In hun Zo Geknipt!-boek vind je hiervoor de perfecte uitleg.
Strijk het lapje dubbel. Plooi terug open en plooi daarna elke kant nog eens naar het midden. Druk goed aan. Strijk dan het geheel nogmaals dubbel. Je krijgt dan een lapje stof dat er uit ziet als biaislint.
Steek dit lapje stof door je sleutelring of musketonhaakje, plooi dubbel en speld vast.
(bij het gsm-hoesje in appelstof, sloeg ik deze stap over)

ë   Stap 4 : Leg nu binnen- en buitenstof met de goed kanten tegen elkaar. Speld het lapje met de sleutelring tussen de 2 lappen vast. Zorg ervoor dat het mooi in het midden zit, met de ring binnen in je werkje.
Let op: de kant waar je het elastiek bevestigde moet aan de andere kant zitten van het lapje met de sleutelring!

ë   Stap 5 : Stik nu binnen- en buitenstof rondom aan elkaar vast met een naadwaarde van 1cm. Laat aan 1 lange zijkant een keergat van een 5-tal cm. Wel opletten dat je het elastiek niet mee vaststikt!


ë   Stap 6 : Draai alles door het keergat naar de goede kant. Duw de hoekjes voorzichtig uit. Ik gebruik hiervoor meestal mijn tornmesje, dan dient dat ding ook af en toe voor iets positiefs ;)
Rol de naden of strijk ze voorzichtig plat. Plooi de stof bij het keergat  naar binnen en speld even vast.

ë   Stap 7 : Stik de zachte kant van de velcro rondom vast op het ene uiteinde van het hoesje (de kant waar je sleutelring NIET zit dus :) ). Blijf daarbij 1cm van de bovenrand.

ë   Stap 8 : Plooi het geheel nu nauwkeurig dubbel en speld vast. Stik beide lange kanten op elkaar met een naadwaarde van 0,5cm, zo stik je ineens het keergat dicht.       
Stap 9 : Maak nu het sluitlapje voor aan het einde van je elastiek. De werkwijze is gelijkaardig aan die van het lapje voor de sleutelring en keek ik weer af bij Zo Geknipt!

Plooi het lapje in de lengte dubbel en de buitenkanten nogmaals naar het midden toe. Strijk dit goed plat. Meet aan beide uiteinde 1cm af. Knip schuin de hoekjes weg en plooi de uiteindes naar binnen. Doe dit voor iets meer dan 1cm zodat je mooi afgewerkte kantjes krijgt. Plooi het hele lapje nog eens dubbel en strijk goed plat.ë   Stap 10 : Steek het elastiek 1cm in het lapje dat je net maakte en speld eventueel even vast. Stik rondom het lapje dicht. Aan de kant van het elastiek, stik je 3mm naast de eerste naad, nogmaals over en weer voor extra stevigheid.
Stik tot slot het harde stukje velcro vast op dit sluitlapje. Doe dit weer met de rechthoek-met-kruistechniek.Klaar! Veel plezier ermee!

7 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit!! Die ga ik zeker eens maken en dan zet ik natuurlijk een linkje op mijn blog naar die van jou :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel tof ,staat nu op mijn to do lijstje !
  heel leuk stofje heb je gebruikt !
  kunnen we via bloglovin je volgen?
  Cathy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal het even toevoegen. Ken ik zelf nog niet, maar heb er al veel voer gehoord. Is dat makkelijker om te volgen dan?

   Verwijderen
 4. Superhoesje... was al een hele tijd van plan om er zo eentje te maken. Nu er een tutorial is, heb ik niet langer een excuus! Bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeer mooi! Een vraagje: moet dat perse met elastiek of zou dat ook met een brede reep stof gaan? En als je zo'n sluiting gebruikt, waar voor dient dan nog het stoffen rechthoekje op het blauwe exemplaar helemaal vanboven?
  Je ziet...ik ben een echte leek maar wil dolgraag jouw hoesje namaken .

  BeantwoordenVerwijderen